Mersul pe jos, urcatul scărilor, alergatul sunt lucruri gratuite pe care le putem face. Și la urma urmei, este mai important să faci ceva mișcare decât deloc, spune Alex Ghica, antrenor personal și instructor de fitness. Stăm foarte multe ore pe zi cu telefonul în mână și cu poziția capului în jos. Asta pune presiune pe zona cervicală, lombară sau toracală și poate produce pagube serioase în timp, exact așa cum apa erodează piatra. Despre multe lucruri ne-a vorbit, să-l urmărim.
Despre ce să le spunem, oare, copiilor ca să facă sport și să mănânce sănătos?
Alex Ghica:
Cel mai bine este să le arătăm prin propriul exemplu, să găsim activități distractive împreună sau organizate special pentru ei – gimnastică, dans, sporturi de echipă.
Ce înseamnă fitness? Să ai mușchi, pătrățele? De ce e important sportul?
Definiția clasică – Condiția de a fi în formă și de a fi sănătos. Eu înțeleg fitnessul ca a fi în formă maximă pe termen lung, chiar și când ajungem la ultima etapă a vieții, să ne putem îndeplini toate sarcinile zilnice total independenți. Consider că e important să fii în formă și mental și emoțional, nu doar fizic.
Ai experiență, ai locuit in străinătate, ce ne deosebește, cum tratează ei mișcarea?
Pe partea de mișcare sunt în fața noastră cu ceva ani, nu văd mișcarea ca pe o corvoadă ci ca pe un stil de viață, atât pentru copii cât și pentru adulți. Mers pe jos, alergat, în sală sau afară, asociază asta cu ceva normal, ca parte din viața cuiva.
Ce ne poți spune despre alimentație? Ajuta dietele?
Alimentația este cea mai importantă parte din ecuație, de ce? Pentru că dacă te accidentezi și nu mai poți face mișcare, atunci rămâne doar alimentația, mai bine zis partea de nutriție, adică ceea ce ajunge în celulele noastre.
Dietele, dacă ne referim la faimoasele metode pentru slăbire, Dukan, etc, oferă rezultate doar cât le ții, apoi când revii la stilul anterior de viață, automat kilogramele vin înapoi. Însă, dacă ne referim la o dietă ca ceea ce mâncam zi de zi , atunci da, este importantă.
Obezitatea este îngrijorătoare, cum am putea să-i ajutăm pe copii, pe adulți? Ce este iubirea de sine? Să te iubești așa cum ești?
Într-adevăr, obezitatea în ziua de astăzi a depășit foarte multe limite, inclusiv în România, suntem fruntași la obezitate și obezitatea infantilă. Asta crează clar probleme de sănătate pe termen lung, dar și stimă de sine și încredere scăzute, care automat afectează calitatea vieții noastre și a celor din jur. De aceea, este foarte important să oferim exemplul nostru, dar fără a fi obsedați, pentru că putem obține un efect invers în ceea ce privește copiii, de aceea ar fi bine să urmărim un anumit echilibru.
Iubirea de sine înseamnă să te iubești așa cum ești, dar și să vrei să fii mai bun, să fii în formă mai bună ca să te poți bucura de viață, de plăcerile ei, înseamnă să-ți oferi recompense, cum ar fi un masaj bun, să-ți oferi timp de calitate pentru tine sau să urmărești acele pasiuni care îți produc plăcere.
O persoană obeză nu cred că se poate iubi cu adevărat și aici mă refer la experiența mea personală, la 125 de kilograme. Când mă uitam în oglindă îmi stricam ziua din start, nu mă mai încăpeau hainele, nu puteam să mă leg ca lumea la șireturi, oboseam imediat și asta, la 21 de ani.
În același timp trebuie să fim foarte conștienți de tiparele din mass-media sau de pe social media despre ce înseamnă să arăți bine, nu e nevoie ca toți să avem pătrățele sau nu știu ce, sunt foarte multe persoane care arată ca în reviste dar folosesc tot felul de substanțe ca să arate așa, ceea ce nu este sănătos deloc și are efecte foarte rele asupra sănătății. Ca și concluzie, trebuie să arăți OK, adică să te accepți așa cum ești și să fii într-o zonă de sănătate în ceea ce privește greutatea și compoziția corporală.
Ne putem feri de junk food?
Nu trebuie să demonizam mâncarea, pentru că e important să ne satisfacem plăcerile din când în când. Așa cum un hamburger de la McDonald’s nu te va face obez, nici o salată sau un antrenament intens la sală nu te va face FIT. De asemenea, pentru cei care locuiesc în orașe mari este aproape imposibil să eviți fast food sau junk food pentru că avem un stil de viață foarte activ, dar și foarte agitat, totul e fugă și este plină oferta. Atât timp cat nu este o regulă să mâncăm tot timpul la fast-food nu cred că este absolut nicio problemă
Avem nevoie de antrenor? Există feluri de mișcare la îndemână, care nu costă? Postura, ce rol are?
Eu recomand un antrenor în mod special pentru inițiere, dacă vorbim de sala de fitness, la fel, pentru a prinde mișcările corecte și a deprinde o anumită rutină cu greutăți. Mersul pe jos, urcatul scărilor, alergatul sunt lucruri gratuite pe care le putem face. Și la urma urmei, este mai important să faci ceva mișcare decât deloc. Este mult mai bine să apelăm la un specialist, așa cum apelăm la un instalator, un tâmplar, un constructor, așa recomand și pe partea de mișcare. Eu, spre exemplu, lucrez cu foarte mulți oameni ocupați, oameni care au afaceri, unii care au două joburi sau doamne care au unul, doi sau trei copii, oameni care urmăresc o anumită carieră sau traseu în viață și nu vor să devină neapărat nutriționist sau antrenor. De aceea, preferă să apeleze la cineva ca mine sau soția mea, să-i sprijinim pentru a-și atinge obiectivele și astfel să câștige foarte mult timp. Să obțină și rezultate, dar să se și concentreze pe lucrurile care îi pasionează.
Despre postură aș putea să vorbesc foarte mult, în momentul de față foarte multe persoane sunt extrem de sedentare, multe joburi sunt sedentare. Iar când ajungem acasă ne așezăm pe fotoliu sau canapea, mergem la muncă cu mașina sau transportul în comun, stăm foarte multe ore pe zi cu telefonul în mână și cu poziția capului în jos. Asta pune presiune pe zona cervicală, lombară sau toracală care poate produce pagube serioase în timp, exact așa cum apa erodează piatra în timp.
Cum poate fi combătut stresul, cu băuturi energizante…?? Cum e cel mai la îndemână?
Tot ce înseamnă băuturi energizante sau cafeină doar accentuează stresul. Câteva lucruri care ajută eliberarea stresului- sportul preferat în aer liber, odihna, nu doar somnul. Și meditația. Sub o formă sau alta, nu putem scăpa de stres, el face parte din viața noastră, iar indiferent ce ocupație avem trebuie să învățăm să îl gestionăm și să ne găsim căile preferate de a-l putea elibera, ca să nu ajungem la epuizare (burnout) sau la depresie, la probleme mai serioase.