De ce să ne amintim de Primul Război Mondial?

 Acum 100 de ani a izbucnit cel mai mare razboi de pana atunci. La inceput, in 1914, s-au luptat pentru mai multa putere si teritorii, Antanta, adica Germania, Austro-Ungaria si Imperiul Otoman cu Puterile Centrale: Franta, Anglia si Rusia. Desi s-a crezut ca va fi o lupta scurta, nu a fost asa: timp de 4 ani, toate tarile Europei, dar si de pe alte continente au dus lupte crancene in frig, foame, boli si mizerie.

Romania a intrat in razboi in 1916. Pe atunci, Transilvania apartinea Austro-Ungariei. De aceea romanii au vrut sa lupte impotriva acesteia si a Germaniei. Regele nostru, Ferdinand, desi era german a dorit acelasi lucru, pentru ca romanii sa poata obtine de la dusman, la sfarsitul razboiului, unirea cu fratii lor romani transilvaneni.

Intre 1914 si 1918 cat a durat Marele Razboi, cum a fost denumit, au murit enorm de multi oameni, pe campurile de lupta sau cazuti prizonieri, dar si cei care nu erau soldati- copii, femei, oameni obisnuiti: aproape 20 de milioane de morti, cat toata populatia tarii noastre. Tot atatea milioane de alti oameni s-au intors de pe front raniti, mutilati si desfigurati.

In acest război infricosator s-au folosit pentru prima dată tancurile şi avioanele, dar si submarinele si gazele toxice, astfel ca numarul victimelor umane era urias la fiecare atac.

Peste tot, in localitatile pustiite, femeile, copiii si batranii au trebuit sa munceasca din greu, erau luati cu forta, li se confiscau hrana si imbracamintea, casele le erau pradate si ocupate de dusman.

Tarile au iesit saracite din razboi. Totul s-a schimbat dupa cei patru ani sangerosi. Unele popoare au reusit sa devina o singura natiune, asa cum s-a intamplat cu Romania. Imperii s-au destramat, iar Germania, care a pierdut razboiul a fost umilita si pedepsita. De aici dorinta de razbunare, care a dus la Nazism si la al doilea razboi Mondial.

Tot atunci se naste Comunismul, un regim criminal, de teroare, care a facut pana acum milioane de victime- oamenii care au vrut sa gandeasca liber si sa nu participe la minciunile comunistilor.

Dar au fost si schimbari in bine. Femeile din toata lumea au inceput sa fie mai curajoase si sa ceara drept de vot- pe atunci votau doar barbatii- pentru ca si-au dat seama ca s-au descurcat pe timpul razboiului facand treburi de barbati: au muncit din greu pe campuri si in gospodarii, au lucrat in fabrici, ba chiar au condus masina- ceva foarte rar pana atunci. Femeile au ingrijit soldatii raniti pe front, precum regina noastra, Regina Maria, dar au avut grija si de copiii orfani ramasi fara parinti.

Un copil ca tine, Mariuca, a ajutat armata romana cu mult curaj, dar a fost rapusa de gloante la numai 11 ani. In amintirea ei, dar si a atator eroi ai neamului nostru a fost ridicat Mausoleul de la Marasesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *