Pericolele Internetului

Fara internet, simti deja ca-ti lipseste ceva. De acolo poti afla orice, poti sa te distrezi, sa comunici cu prietenii sau sa cauti informatii. Internetul a schimbat lumea, a facut posibil sa putem sti orice in cea mai mare viteza, din orice colt al planetei. Totul poate fi accesat doar cu un click. Dar oare totul este adevarat, poti sti daca o informatie este adevarata sau falsa? De la aceste fake news pana la alte pericole, internetul este plin de capcane. Daca nu esti atent, poti sa-ti distrugi computerul cu virusi informatici sau sa-ti apara imagini si videouri agresive, mesaje cu continut sexual . De asemenea, in spatele unui cont de pe retelele de socializare se poate ascunde, nu un prieten, cum ai putea crede, ci un om rau intentionat, care te poate manipula si agresa.

Ce poti face? Exista reguli clare care te pot proteja: niciodata sa nu-ti dai adresa, numele si numarul de telefon sau alte informatii despre viata ta. Pentru inscrierea pe un site, utilizeaza un pseudonim si o parola foarte complicata. Refuza sa discuti cu necunoscuti, nu te intalni cu ei, iar daca cineva te insulta sau cere amanunte despre tine, spune-le parintilor, poate deveni foarte periculos.

Nu crede tot ce citesti, gandeste, cauta alte surse de informare. Fii atent la mesajele prea frumoase ca sa fie adevarate- premii uriase pe care le castigi fara sa fi facut ceva.

Sa nu taci si sa ai curaj sa spui daca cineva te insulta si te umileste, acest lucru este foarte grav. Fenomenul se numeste cyber-bullying si trebuie sa lupti cu el pentru ca este foarte periculos pentru binele si dezvoltarea ta ca om. De asemenea, imprastierea de zvonuri despre tine, ridiculizarea, amenintarea sau distribuirea de fotografii fara permisiunea ta sunt fapte care trebuie oprite si pedepsite de Politie. Nu posta poze provocatoare cu tine, acestea vor fi copiate de alte persoane, nu le vei mai putea sterge, vor ramane pe internet pentru totdeauna. Suna la Politie daca esti agresat sau intalnesti site-uri periculoase. Cosmarurile, lipsa de energie, chiar rezultatele mai slabe la scoala pot fi urmarile hartuirii, ale acestui Cyber-bullying.

Iar daca ai dureri de cap, nu mai vezi asa bine sau ai stari de agitatie, numara orele in care stai cu telefonul in mana sau pe computer. Incearca sa reduci aceasta perioada si iesi la joaca, in aer liber, cu prietenii tai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *