Sub Cuza Vodă, părinții primeau amendă când nu trimiteau copiii la școală

Dacă treceți pe la Universitate, în București, atunci să știți că această clădire impresionantă, în care s-a studiat de-a lungul vremii, a fost construită în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 1864. La fel cea din Iași, in 1860. Sunt unele dintre marile realizări ale Unirii Principatelor, -greșit spus Mica Unire, după cum precizează istoricul Lucian Boia-, este formarea României, de fapt, pe care o sărbătorim la 24 ianuarie. Această Românie s-a unit în 1918 cu Basarabia, Bucovina și Transilvania, formând România Mare.

Vă mai amintiți de tinerii români plecați la studii în Franța sau Germania și care au adus cu ei ideile revoluțiilor de la 1848, din întreaga Europă? Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, frații Brătianu sau Vasile Alecsandri? Aceștia și mulți alți patrioți români au realizat Unirea românilor din Țara Românească și Moldova.

Atunci au fost pentru prima dată organizate județele, iar ca mare noutate, primele patru clase la școală erau gratuite pentru toți copiii, atât pentru băieți cât și pentru fete, fie ei bogați sau săraci, ceea ce nu se întâmplase până atunci. Părinții care nu-și dădeau copiii la școală erau amendați. Tot atunci s-a trecut definitiv de la alfabetul chirilic la cel latin!

Dacă treceți pe la Piața Kogălniceanu din București și vedeți statuia, să știți că acesta a fost prim-ministru în acea vreme.

Și dacă înaintașii noștri au reușit să unească și să formeze o țară mare, rămâne să ne întrebăm ce datorie avem în prezent pentru a construi un viitor bun? Sărăcia, corupția, necinstea, încălcarea legii, neimplicarea nu pot asigura un sistem de sănătate sau de educație bun, nici drumuri și autostrăzi.

Există un hotel în București, Hotel Concordia sau mai degrabă exista, pentru că acum este o ruină. Nu numai că era cel mai sofisticat la vremea aceea, dar acolo s-a plănuit unirea Țării Românești cu Moldova. Strada Smârdan, nr. 39, din Centrul Vechi al Bucureștiului.

PS Astăzi, 25 ianuarie 2023, la o zi după articol, am aflat că actualii proprietari au renovat clădirea!!! Foto, la final.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *