Centenar inseamna 100 de ani. Dar Unirea, Marea Unire, ce este? Romanii au trait la 1 decembrie 1918, un moment miraculos si un vis istoric, pentru ca fusesera pana atunci separati, desi vorbeau aceeasi limba.
La Alba Iulia s-a adunat cu mare bucurie, pe un ger cumplit, o mare de oameni, in jur de 100.000 de romani, imbracati in cele mai frumoase vesminte populare, care au fost primiti cu dragoste, gazduiti, li s-a dat hrana, iar ei au fluturat steagurile si au lacrimat pentru Romania cea Mare.
Tot aici, in 1600 Mihai Viteazul a unit pentru scurt timp, cele trei Tari romane si tot in Cetatea Alba Iulia poti merge si tu, la 1 Decembrie la sarbatoarea Centenarului Marii Uniri. Acum totul poate fi organizat pe Internet, atunci nu exista nici telefon, si nici retele de socializare!
La sfarsitul primului razboi Mondial, Romania era formata doar din Tara Romaneasca si Moldova, iar romanii doreau din tot sufletul sa se uneasca cu fratii lor romani din Transilvania. Pe atunci, orase ca Brasov, Cluj sau Alba Iulia se gaseau in alta tara.
Mai intai ne-am unit cu fratii nostri romani din Basarabia si apoi din Bucovina, care au reusit sa se desprinda de Imperiului Rus si de Imperiului austro-ungar si s-au unit cu Romania. Dar cum s-a intamplat asta? Imperiul rus, aliatul Romaniei, s-a retras brusc din razboi, din cauza izbucnirii in 1917 a Revolutiei Bolsevice, numita mai tarziu Comunista. Soldatii rusi dezertau si ii imbiau si pe romani sa faca la fel. Dar taranii care luptau pe front, stiau ca sacrificiul lor nu va fi in zadar. Că regele lor, Ferdinand I, se va tine de promisiune si le va da pamant, dupa razboi. Asa ca au luptat mai departe, cu vitejie, pentru Transilvania lor. Mai mult, romanii au salvat Ungaria de comunism in 1919, cand soldatii nostri au ocupat Budapesta si au inlaturat guvernul comunistului ungur Bela Kun.
In 1922, tot la Alba Iulia, regele Ferdinand I a fost incoronat ca primul rege al Romaniei Mari. Alaturi i-a stat Regina Maria, o mare luptatoare pentru binele Romaniei si Mama Ranitilor, cum a fost denumita de popor. Tara noastra avea atunci cea mai mare intindere detinuta de neamul romanesc.