Inteligența artificială ajută la descoperirea de noi medicamente

Unele bacterii au devenit rezistente la medicamentele obișnuite, așa că e nevoie urgentă de soluții noi. Un proiect, numit COMBINE folosește inteligența artificială (AI) pentru a ajuta oamenii de știință să găsească medicamente mai eficiente împotriva bacteriilor periculoase.

Cum funcționează acest proiect?

Un model de AI a fost antrenat pentru a prezice care substanțe ar putea fi eficiente împotriva unor bacterii rezistente. Dar cum funcționează acest lucru?

Oamenii de știință au creat o bază de date specială, numită Graficul cunoștințelor antimicrobiene. Aici sunt adunate informații despre peste 80.000 de substanțe testate împotriva bacteriilor și ciupercilor care cauzează boli. AI poate prezice rapid care substanțe vor avea efect asupra bacteriilor rezistente. Acest lucru face procesul de descoperire a medicamentelor eficient și mult mai rapid.

Ce avantaje are această metodă?

Această metodă economisește timp și bani. În loc să testeze sute de substanțe chimice la întâmplare, oamenii de știință pot verifica doar cele care au șanse mari să funcționeze. Astfel, sunt testate 30 de substanțe în loc de 200, economisind sute de mii de euro.

De asemenea, folosirea AI ajută la descoperirea rapidă a medicamentelor noi.

Proiectul COMBINE este susținut de Uniunea Europeană și industria farmaceutică europeană.

Cercetătorii speră ca, folosind inteligența artificială, să poată lupta mai bine împotriva infecțiilor și să salveze vieți.

Sursa www.politicidesanatate.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *