Etica și Inteligența Artificială

De ce am fost pe 25 martie în Aula Academiei de Studii Economice București ? Pentru că dincolo de ‘’hype’’, adică entuziasm sau modă, așa cum spune și numele conferinței, ‘’DEZVOLTAREA  INTELIGENȚEI ARTIFICIALE. De la Hype la încredere și siguranță’’, inteligența artificială rezolvă probleme, oferă soluții nesperate pentru noi și societatea în care trăim. Totul, dezvoltat cu responsabilitate și etică, așa cum documentează și proiectul Erasmus+, Me, myself and AI, realizat de Asociația Eu și Lumea.

Accesul mai rapid la tratamentele pentru cancer poate fi realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Dar mai ales problema echității accesului tuturor, în domeniul sănătății.

Evenimentul a fost organizat de Women in Data Science România (WiDS), care reunește femei remarcabile din domeniile științei datelor, inteligenței artificiale, cercetării și inovației, reprezentând instituții de prestigiu atât din țară, cât și din străinătate.

M-am bucurat să le cunosc pe studentele care au adus faimă țării noastre.

România a obținut primul și al treilea loc mondial la competiția WiDS Datathon ++ University Edition 2024, lansată de Universitatea Stanford.

Este vorba de echipele de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Academia de Studii Economice din București, care sunt câștigătoarele competiției organizată de inițiativa Women in Data Science (WiDS) de la Universitatea Stanford în 2024.

Primul loc l-a obținut echipa TUCN_AI_ErrorExorcist din Cluj-Napoca, formată din Andreea – Maria Onaci și Petruț-Butuel Paul.

”Participarea la provocare ne-a oferit perspective valoroase asupra diferiților algoritmi și tehnici. Am învățat cum să identificăm avantajele și dezavantajele fiecărui algoritm și tehnică, și cât de crucială este alegerea combinațiilor potrivite.

Experiența ne-a îmbunătățit abilitățile tehnice și a subliniat importanța învățării continue. Aceste perspective nu numai că vor îmbunătăți proiectele noastre viitoare, dar ne vor echipa și cu abilități practice aplicabile în scenarii reale, permițându-ne să rezolvăm probleme complexe mai eficient.
Perseverența și învățatul continuu sunt parte din ecuația succesului nostru, și datorită acestora, am reușit să obținem locul 1 între universități”, au spus aceștia”.

Locul trei mondial a fost ocupat de ASE_Data Mining_Fantasticians din București.

Ana Maria Oprea, Bianca Contolencu, Gianina Maria Petrașcu și Ioana Bîrlan sunt studente ale programului de Master Statistică Aplicată și Data Science, din cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică.

La competiție au participat echipe din 23 de țări

Peste 70 de universități din 23 de țări din lume au participat în 2024 la WiDS Datathon++ University Edition.

,,Acest rezultat ne oferă o mândrie imensă și ne motivează, în continuare, la 360.org.ro, să continuăm eforturile pe care le-am depus în ultimii patru ani în construirea, dezvoltarea și sprijinirea comunității Data Scenice din România la toate nivelurile”, a declarat Mariana Ungureanu, președintele think tank 360.

Câte zile este nevoie ca un pacient să primească primul tratament pentru diagnosticul de cancer

E nevoie de rapiditate și eficiență, mai ales atunci când diagnosticul este nemilos…Participanții au dezvoltat modele pentru a prezice de câte zile este nevoie ca un pacient să primească primul tratament pentru diagnosticul de cancer, pe baza caracteristicilor pacienților, tocmai pentru a asigura în viitor echitatea tuturor în domeniul sănătății.

De asemenea, au fost încurajați să depășească provocarea predictivă și să se angajeze în discuții pentru a genera perspective suplimentare și pentru a înțelege implicațiile din lumea reală a rezultatelor.

Studenții au dobândit experiență practică prin intermediul acestei provocări, unii dorind să își continue cercetările în cadrul proiectelor pe care le-au inițiat.

*Proiect finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *