Ce este febra?

Dacă acum îți e cald, acum îți e frig, tremuri, transpiri, îți ard obrajii, nu este nicio îndoială, este vorba de febră. Medicii consideră că vorbim de febră când temperatura corpului depășește 37,7 grade Celsius.

Dacă pastilele sunt luate prea devreme, înainte de această valoare, se distrug anticorpii, tocmai aceia care detectează ceva străin, care ne invadează corpul. Prin medicamente luate prea repede, nu sunt lăsați să lupte cu microbul, omorâm anticorpii, este cel mai mare rău, de care trebuie să ne ferim.

Dar de ce se transformă corpul într-un fel de cuptor? Sunt două posibilități: ori ai stat prea mult la soare fără să te hidratezi, fără să bei apă, ori ești atacat de un virus sau o bacterie și ai o infecție.

În caz de infecție, corpul tău urcă temperatura corporală pentru a alunga intrușii, invadatorii. Acești microbi nu se pot multiplica la temperatură mare, nu le place căldura.

Ce este de făcut în caz de febră? Nu este nevoie să te bagi în plapumă sau pilotă, este suficient un cearșaf. Dar trebuie să bei un pahar cu apă sau ceai la fiecare oră. Corpul tău face un mare efort ca să crească temperatura și tu te deshidratezi.

Sigur că părinții nu te scapă din ochi, iar dacă temperatura crește spre 39 de grade Celsius ai nevoie de paracetamol. Nu trebuie să abuzezi pentru că devine toxic pentru ficat în cantitate mare.

În niciun caz nu trebuie inghițite antibiotice, doar medicul știe când trebuie luate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *