Ce este un medic ortodont

Copiii o iubesc pe dr. Iana Dilă și se bucură că discuția este intre ei și medic, fără prezența părinților, pentru a fi parteneri egali în conversația despre drepturile și responsabilitățile lor atunci când vor să-și îndrepte dinții. Nu toți ați ajuns în această situație, dar sigur ați văzut un aparat dentar- este și la mare modă! Dar ce este și ce face un medic ortodont, cum reușește să facă asemenea vrăjitorii??
Dr. Iana Dilă: Un medic ortodont este un dentist care după facultate a învățat preț de 3 ani cum să rearanjeze dinții încât să fie perfect aliniați ca perluțele pe un colier.
De ce să aranjăm dinții?
Dinții de lapte nu cad întotdeauna la timp sau oasele în care sunt prinși nu cresc suficient încât să aibă loc. Dacă dinții nu se aliniază singuri corect, ei nu vor mesteca bine, nu pot fi periați corect și se vor îmbolnăvi foarte repede. De aceea medicul ortodont are o mulțime de tipuri de aparate dentare încât dinții să se rearanjeze și să fie sănătoși , dar și să arate foarte frumos.
Cum face medicul să-i îndrepte?
Intre 6 și 12 ani dinții de lapte încep să se miște, cad și în locul lor răsar dinți noi, mai puternici, numiți și dinți permanenți.

În aceasta perioadă medicul calculează dacă vă fi suficient spațiu că să aibă loc dinții noi, iar dacă vede că maxilarele nu cresc cum trebuie în acest timp în care și copiii cresc poate aplica aparate care să lărgească un maxilar sau să-l țină pe loc pentru a obține o creștere armonioasă.
Dacă un dințișor de lapte se pierde prea devreme, dinții vecini trebuie ținuți pe loc cu ajutorul unui aparat numit “menținător de spațiu”. Altfel până la apariția dintelui definitiv care să-l înlocuiască pe cel de lapte vecinii se deplasează și ocupă spațiul dintelui pierdut.
După ce apar dinții permanenți ( cei care rămân până la adânci bătrâneți dacă avem grijă de ei, pentru că alții nu mai primim) dacă ei nu sunt bine aliniați, medicul ortodont aplică pe dinți niște plăcuțe numite bracketi prin șanțul cărora trece un arc de sârmă. În timp ce bracketii sunt lipiți, arcul este prins cu gumițe de bracketi și la început va avea un aspect ondulat. Cum el este elastic va reveni treptat la forma inițială și va trage astfel de dinți, modificându-le poziția.
Putem spune că ortodontul este și un pic inginer pentru că trebuie să știe mecanică, ce forțe apar la tracțiunea pe care o are în vedere, dar și artist, pentru ca la final dantura să arate ca o operă de artă.
Este adevărat că dacă ai dinții ca un vampir cu caninii ascuțiți și fioroși medicul îi va scoate?
Pentru că ultimii dinți care se schimbă sunt de cele mai multe ori caninii, aceștia nu mai găsesc loc și rămân deasupra celorlalți dinți, iar pentru că ei arată ca niște colți ascuțiți ai senzația că te uiți la un adevărat vampir.

Dar acești canini sunt niște dinți foarte puternici, cu rădăcini mai lungi decât cele ale incisivilor și premolarilor, care mestecă foarte bine . Dacă ei lipsesc ceilalți dinți se vor slăbi preluând rolul lor și se vor îmbolnăvi până la urmă. De aceea , dacă medicul nu reușește să creeze spațiu pentru canini prin lărgirea osului maxilar( de exemplu pentru că n-am venit la timp la medic), atunci ortodontul alege să renunțe la unul dintre cei doi premolari, dar să păstreze caninii și să-i împingă pe locul eliberat de premolar.
Ce nu avem voie să facem cu aparat?
În primul rând nu avem voie să ne roadem unghiile, creioanele sau alte obiecte.
În al doilea rând nu avem voie să mușcăm cu incisivii, vă trebui să tăiem în bucăți atât fructele (nu mai mușcăm din măr), sandvișul sau felia de pizza.
Și va trebui de asemenea să nu mai mâncăm lucruri tari sau dure, crocante: așadar fără covrigi, coajă de pâine prăjită, pâine țărănească, dropsuri, caramele, alune sau fistic, morcovi cruzi, bake rolls sau orice alte alimente asemănătoare.
Dacă nu respectăm restricțiile, bracketii se pot dezlipi, ne pot zgâria, dinții nu se mai deplasează și tratamentul se prelungește.
Pentru a-i relipi, medicul ortodont iți va cere să contribui la plata relipirii chiar din bănuții tăi de buzunar. 🙂 🙂
De ce durează 2 ani sau mai mult?
Pentru ca dinții să se poată deplasa trebuie ca osul în care sunt rădăcinile să se distrugă, astfel dintele poate înainta, iar după ce ajunge pe noua poziție osul trebuie să se vindece, să se întărească. Acest fenomen se numește remodelare osoasă și se datorează unor enzime care vin să ajute dintele să se deplaseze când simte o forță exercitată asupra lui. Cu cât dinții trebuie să se deplaseze pe distanțe mai mari, cu atât au nevoie de mai mult timp pentru asta.
Dacă în plus, nu venim la controale la intervalele indicate de medicul ortodont, sau rupem frecvent aparatul, cu atât mai mult se va prelungi tratamentul.
Doare când se deplasează dinții?
Imediat după montarea aparatului , dar și după activările făcute de medicul ortodont o dată pe lună, poți simți o presiune pe dinți. Presiunea este suportabilă, foarte rar copiii iau pastile, însă dacă este nevoie, aceleași pastile pe care le iei când ești răcit îți vor îndepărta durerea.
E adevărat că pot redeveni strâmbi?
Din păcate dinții noștri se deplasează pe tot parcursul vieții, fie că ai purtat aparat sau nu. Dar ei se deplasează extrem de încet încât îți poți da seama foarte târziu.
Pentru a-i avea la fel de drepți ca atunci când ai scos aparatul, medicul îți poate lipi pe interiorul dinților niște sârmulițe cu care te obișnuiești imediat (retainer fix) sau uneori poți primi și o gutiera sau un aparat de plastic pe care îl vei purta doar noaptea ( retainer mobil).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *