De ce paiele de plastic vor fi interzise

Tuturor ne plac si nicio bautura racoritoare nu are savoare fara un pai din care sa poti sorbi tacticos.

Dar de ce sunt paiele de plastic asa de periculoase? In oceane ajung cantitati uriase, aduse de vant, care raman acolo si 400 de ani sau pentru tottdeauna. Si pentru ca plasticul devine mai mult decat pestii, este foarte grav atat pentru vietuitoarele marine cat si pentru noi, oamenii.

Paiele de plastic sunt confundate de milioane de pesti, pasari si de animalele marine cu mancarea. Pasarile zboara zeci de kilometri dupa mancare si le aduc puilor doar plastic. Acesta le raneste stomacul, ii infometeaza si mai tare si ii omoara. Un om de stiinta a salvat o testoasa de mare careia ii intrase un pai de 10 cm intr-o nara. Minute intregi, biata vietate a sangerat pana obiectul ascutit i-a fost extras din nas. Dar ca ea, sufera si mor atatea animale marine, doar pentru ca noi folosim paie de unica folosinta.

Dar de ce este asa de periculos si pentru oameni? Plasticul este faramitat de valuri si de lumina, de soare, dar si de anumite specii de crabi, in particule minuscule, invizibile, hrana pentru pesti, iar acestea ajung si in mancarea noastra, atunci cand gatim peste.

Un milliard de paie sunt utilizate si aruncate zilnic in toata lumea, iar acestea, atentie, nu pot fi reciclate. Sunt prea usoare, iar benzile automate de reciclare nu le preiau, astfel incat zboara duse de vant pana in largul oceanelor!

Uniunea Europeana este hotarata sa interzica paiele din plastic in toate tarile care fac parte din aceasta, deci si noi, romanii, putem sa salvam Planeta.

Lumea intreaga se mobilizeaza. Kenia, o tara din Africa, a interzis deja pungile de plastic. Cine nu respecta asta, primeste amenzi uriase, dar si inchisoare!

Iar un mare producator de cosmetice, Johnson&Johnson, renunta la betisoarele de urechi din plastic si le face din hartie!!!

Mie-mi place fara pai…., daca asta salveaza Planeta si ne ajuta sa ramanem sanatosi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *