Saint Patrick’s Day

Imagini pentru st patrick's day

Astăzi, 17 martie, este sărbătorit, ca în fiecare an, Sfântul Patrick, dar și ziua națională a Irlandei.

În această perioadă, însă, din cauza epidemiei de COVID-19 irlandezii petrec pe rețelele sociale, pentru că au fost interzise toate evenimentele publice, inclusiv celebra paradă din Dublin.

În jur de 300 de monumente din 40 de ţări, inclusiv Opera din Sydney şi Moulin Rouge din Paris, sunt iluminate în verde, pentru a marca St Patrick’s Day.

Irlandezii sunt recunoscuți pentru paradele din toată lumea în care cântă, dansează, participă la manifestații colorate în orașele în care trăiesc.

Este un bun prilej pentru irlandezi de a arăta lumii cultura lor, tradițiile, identitatea lor, pentru că în zilele noastre nu mai este doar o sărbătoare catolică ci ocazia de a asculta pe străzi muzica tradițională, sunetul cimpoaielor și de a vedea dansurile lor ritmate.

Imagini pentru kilt st patrick's day

Născut în jurul anului 385, în Britania, Sfântul Patrick este un sfânt din calendarul catolic, despre care se spune că i-a creştinat pe irlandezi și este considerat ocrotitorul lor spiritual. Ca simbol rămas de atunci prezent, a folosit frunza de trifoi verde pentru a le explica oamenilor Sfânta Treime. Deși druizii se opuneau, Patrick a construit 365 de biserici şi mănăstiri pentru comunităţile creștine înfiinţate în Irlanda.

Ziua de 17 martie, cea în care Sfântul Patrick a murit, in jurul anului 460, a devenit un moment de mare însemnătate pentru irlandezi, poate cea mai importantă zi a lor. La festivitate, la marșuri vesele, oamenii se îmbracă în albastru, pentru că la început era culoarea Sfântului Patrick, dar acum verdele i-a luat locul și a devenit simbolul Irlandei. Este obligatoriu să poarte ceva verde, chiar și spectatorii se costumează, se mândresc cu asta și se bucură împreună zgomotos.

După marea foamete din secolul al XIX-lea, cauzată de lipsa cartofilor, un val de migranţi a părăsit Irlanda, iar parada de Saint Patrick’s Day a devenit modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Astfel au reușit să atragă în spiritul lor și pe alții care împărtășesc aceleași valori și cu care se bucură împreună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *