Ulei uzat, săpun și sănătate

Zilele acestea, lumea științifică lucrează înfrigurat să găsească o soluție pentru noul coronavirus, un vaccin, un medicament, ceva care să ne protejeze, să stopeze extinderea, să pună capăt suferințelor și deceselor.

Pe de altă parte, săpunul, umilul săpun este deocamdată arma cu care ne putem apăra. Spălarea frecventă cu apă și săpun ne apără de îmbolnăvire. Dar care este legătura cu uleiul uzat?

Un moment bun să discutăm și despre viața noastră, în rest. Despre a rămâne cu apele, aerul, curate și nu poluate, surse de boli, infecții, alergii și alte maladii care pot duce la nenumărate decese.

Una dintre cele mai periculoase obișnuințe este aceea de a arunca ulei folosit în chiuvetă. De ce? Pentru că o dată ajuns în resursele naturale de apă uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește, poluând solul și oprind regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil, fiind necesar un interval considerabil de timp pentru ca acesta să devină din nou productiv.

Iată ce scrie publicația Green Report:

Săpunul de casă este doar una dintre soluțiile de reciclare a uleiului alimentar uzat care, aruncat în chiuvetă, înfundă țevile și poluează mii de litri de apă. Iată cum se fabrică acest săpun și ce trebuie să știți pentru a vă ușura munca.

Oricât de sănătos ați mânca, cel mai probabil, din când în când, prăjiti diverse alimente. Uleiul uzat care rămâne în tigaie este extrem de dăunător atunci când este scurs în chiuvetă. Odată ajuns în sistemul de canalizare, poate coroda și înfunda țevile, impactul asupra mediului înconjurător fiind și el semnificativ. 1 litru de ulei uzat poate polua un milion de litri de apă. Deversat în mări și oceane, uleiul formează la suprafața apei o peliculă care împiedică oxigenul să ajungă la viețuitoarele marine. Atunci când ajunge în sol, îl poluează, regenerarea putând dura ani de zile.

Pentru a evita acest impact, uleiul uzat poate fi colectat și predat unor centre specializate în reciclare. Dacă vi se pare prea mare efortul, după ce strângeți 2 litri, puteti chema un curier să îl ridice direct de acasă, prin programul  http://uleiosul.com/

Iar dacă aveți câteva ore libere și  puțină imaginație, îl puteți transforma voi înșivă în… săpun de casă.

Metoda nu este foarte complicată. Se bazează pe aceeași tehnică pe care o foloseau bunicii noștri pentru a face săpun de rufe. Ceea ce este ușor diferit este că acum avem la dispoziție instrumente moderne, care ne ușureaza munca și care asigură un produs utilizabil, indiferent de ingrediente.

De ce ai nevoie pentru a face săpun din ulei uzat

În tehnica producției de săpun din ulei uzat ne-au inițiat Laurențiu Cernat. Laurențiu este unul dintre dezvoltatorii proiectului „Grădini Urbane Comunitare”, prin care încearcă să construiască grădini de legume și fructe pe terasele blocurilor din București, aplicând principiile permaculturii.

De ceva timp, Laurențiu colectează ulei uzat de la bucureșteni, în cadrul proiectului Uleiosul. Astfel, i-a venit și ideea revalorificării acestui deșeu, într-un mod ușor diferit de cele tradiționale. Deocamdată însă, producția de săpun rămâne pentru el doar un hobby.

Atelierul susținut de Laurențiu a avut loc în Grădina din Gura Siriului, o grădină urbană din cartierul Titan, construită și ea după principiile permaculturii. Împreună cu Crina, deținătoarea grădinii, și alți participanți la atelier, am topit și am amestecat 2,7 kg de grăsime animalieră adunată în gospodărie, 0,8 kg de ulei de palmier colectat de la restaurante și aproape 2 litri de ulei uzat, donat de bucureșteni.

????????????????????????????????????

Pentru toată cantitatea de ulei topit, a fost nevoie de 718 grame de sodă caustică și 2 litri de apă. Înainte de a amesteca toate ingredientele, Laurențiu a dizolvat soda în apă, apoi a turnat-o cu grijă peste uleiul fiebinte. Am lăsat amestecul pe foc aproximativ 2 ore, amestecând periodic, până când acesta a devenit „gros ca o smântână”. Am adăugat pelin – pentru efectul antibacterian, lavandă, ulei esențial de tămâie și de cuișoare – pentru miros și sare mare -pentru a întâri amestecul. L-am pus apoi cu atenție în forme de silicon.

La combinația folosită, săpunul a ieșit maroniu. Culorile diferă însă în funcție de uleiul folosit și de esențe.

sursa https://www.green-report.ro/aveti-ulei-uzat-transformati-l-in-sapun/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *