Un ziar despre Brawl Stars, Clash Royale și Fifa 2020

Victor Teodorescu are 12 ani și este elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială nr. 97 din București. El, împreună cu câțiva colegi, scrie un ziar al clasei, gândit să aducă informații de actualitate, dar și matematică distractivă. S-au descurcat să facă rost și de un sponsor, dar l-au pierdut, și nu pentru că acesta ar fi vrut să renunțe.

Aveți mai jos răspunsurile lui la întrebările Eu și Lumea.

Ziarele sunt din ce în ce mai puține la număr, majoritatea online, crezi că sunt necesare, avem nevoie de ele?

Eu cred că ziarele fizice sunt din ce în ce mai puține deoarece hârtia este scumpă și lumea nu mai cumpără. Acum există tehnologie și nu mai este nevoie de ziare tipărite.

De ce ați hotărât să faceți un ziar al clasei? Care este publicul vostru?

Noi – eu și câțiva colegi – am hotărât să facem acest ziar fiindcă oferă multe informații, iar unii copii chiar se distrează rezolvând exercițiile de la concursul de matematică. Publicul nostru este alcătuit din elevi și profesori.

Ce rubrici aveți, ce subiecte, cum ați gândit ziarul? Este online dar și pe hârtie, cum reușiți să scoateți exemplarele?

Ce ziare citiți voi, de unde vă inspirați, care este modelul pe care îl urmați?

Avem multe rubrici în ziar. Acestea sunt: breaking news, diverse, tehnologie, jocuri video și  concurs de matematică. La breaking news abordăm cele mai recente subiecte, cum ar fi dezastrul provocat de virusul corona; la tehnologie discutăm despre tot ce este nou în lumea tehnologiei, la rubrica de jocuri video vorbim despre jocurile Brawl Stars, Clash Royale și Fifa 2020, iar la concursul de matematică propunem trei probleme, pe trei niveluri de dificultate – ușor, mediu și greu. Cine rezolvă primul toate cele trei probleme apare în următoarea ediție, la rubrica de breaking news. Ziarul a fost gândit de un coleg care s-a gândit să abordăm toate aceste subiecte.

Ziarul fizic este printat de către un alt coleg, iar eu postez ziarul pe site.

Noi ne inspirăm de pe internet, nu din alte ziare.

Aveți și un sponsor, despre cine este vorba și cum vă sprijină?

Aveam un sponsor, 5 To Go, dar doamna directoare nu ne-a mai permis să avem sponsori pentru că facem parte dintr-o instituție școlară. Ei ne sprijineau cu câte un meniu, care conținea o ciocolată caldă și un sandviș la alegere. Acesta era, totodată, locul unde noi ne întâlneam după școală pentru a discuta detaliile ziarului.

Ce părere au profesorii? Vă susțin, citesc ziarul?

Toți profesorii ne susțin, mai puțin doamna profesoară de franceză care a zis că „e o prostie”.

Este meseria de jurnalist ceva la care se gândește generația voastră?

Eu cred că meseria de jurnalist nu prea este ceva la care se gândește generația noastră. Dar asta depinde de  fiecare persoană, de ceea ce îi place persoanei respective.

Ce este un jurnalist, în opinia ta? Ce calități trebuie să aibă?

În opinia mea, un jurnalist este cel care scrie articole la un ziar sau la o revistă. Acesta ar trebui să facă articolele interesante și interactive, pentru a fi citite de cât mai multe persoane. El trebuie să scrie și corect toate aceste articole, fără greșeli de ortografie.

Ce meserie ți-ai alege în viitor, ce pasiuni ai?

Ce ți-ar plăcea să faci în plus la școală? Cum ar putea fi mai atractivă pentru elevi?

Eu aș vrea să devin IT-ist fiindcă îmi place foarte mult informatica. Mie îmi place să fac animații pe calculator, să ascult muzică și să mă uit la filme și seriale. Mie mi-ar plăcea ca la școală să avem mai multe ore de informatică pentru că asta chiar ne va ajuta în viitorul bazat foarte mult pe tehnologie. Eu cred că școala ar fi mai atractivă pentru elevi dacă ar fi eliminate orele inutile, cum ar fi religia, muzica și desenul. Acestea sunt materiile despre care eu cred că nu prea ne ajută și ne ocupă și mai mult orarul, care este deja foarte încărcat.

3 Comments

  • Mircea Petrila , 29 May, 2020

    Bravo, Victor

  • Mihai , 7 June, 2020

    “El, împreună cu câțiva colegi, scrie un ziar al clasei” se scrie corect gramatical “El împreună cu câțiva colegi scriu un ziar al clasei”

    🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *